mulli

kodning | spel | innovation

 

Detta är en blogg som handlar om programmering, appframställning, kodning och spännande spel m.m. Vi lever i en tid då det virtuella tar ett allt fastare grepp om verkligheten och för att utvecklingen ska gå i en positiv riktning så behövs skärpta hjärnor med intresse för kvalitet. 

Här får du ibland läsa insiktsfulla grejer om bland annat:

... men allra mest får du läsa om coola spel.

Nya spel på Xbox att se fram emot

8 Mar 2023

Xbox Series X och Series S har nu varit ute i över två år, vilket ger bättre upplösning, högre bildfrekvenser och strålspårning till spelare runt om i världen. De kommande Xbox Series X-spelen på den här listan lovar att fortsätta visa upp alla dessa saker i roliga, nya upplevelser.

The Sims 4: Growing Together – 16 mars 2023

Growing Together är den senaste expansionen för The Sims 4. Baserad i en liten fiskeby som blev till en livlig stad som heter San Sequoia, kommer denna expansion att fokusera på familjeband, självupptäckt och kemi i Sims universum.

WWE 2K23 – 17 mars 2023

John Cena själv pryder omslaget till WWE 2K23. Franchisen har varit lite skakig överlag, men vi njöt av WWE 2K22 och hoppas att saker fortsätter att gå i rätt riktning. Räkna med att alla dina favorit WWE-brottare i nuvarande och förflutna kommer att inkluderas i detta spel fullt av alla dina favoritspellägen och ringside-upptåg.

Minecraft: Legends - 18 april , 2023

Håll i era block, gott folk, det kommer ett nytt Minecraft-spel! Vi hade redan en fantastisk spinoff med Minecraft Dungeons, men nu kommer Mojang att låta oss bli legender med denna nya action- och berättelsefokuserade upplevelse i den välbekanta världen av block, Creepers och Pigmen. Minecraft Legends ser ut att vara det mest ambitiösa sidoprojektet för serien hittills, och verkar huvudsakligen vara tredjeperson och har en något mer stiliserad konststil, plus en historia som lovar att vara mycket viktigare än något annat vi har sett i detta universum.

Dead Island 2 - 21 april , 2023

Dead Island 2, som ursprungligen avslöjades 2014, har dött och återuppstått inte mindre än två gånger, med ett nytt utvecklingsteam som tar upp projektet varje gång. I Dead Island 2 kommer du att spela som en av sex karaktärer som överlever i Los Angeles, där samma zombievirus från det första spelet har härjat större delen av befolkningen.

Star Wars Jedi: Survivor – 28 april 2023

Star Wars Jedi: Survivor utspelar sig fem år efter originalet, efter Cal på hans fortsatta sökande efter överlevnad som en av de sista jedierna i galaxen som jagas av imperiet. Vi kan förvänta oss nya kraftkrafter, bättre strid och en mörkare historia när detta sci-fi-äventyr äntligen kommer.

Redfall – 2 maj 2023

Det senaste spelet från Arkane Austin är ett helt nytt och väldigt spännande koncept. Utspelet i en öppen värld som heter Redfall, kommer detta att vara en co-op-fokuserad shooter där spelare släpps loss på en ö full av vampyrer. Solen har blockerats, vilket gör dig, en människa, ständigt i fara i ett slags 30 Days of Night-scenario. Med hjälp av en svit med vapen, magi och anti-vampyrteknik måste du och ditt lag överleva mot de blodtörstiga jägarna.

Diablo IV – 6 juni 2023

Diablo IV är en återgång till de första två spelens mörkare form – den är betydligt griskare än Diablo III eller Diablo Immortal. Vi vet inte så mycket om handlingen än, men förvänta oss avancerad karaktärsanpassning, massor av fängelsehålsstrider och en hel del onda motståndare.

Smart använda ritplatta

14 Oct 2021

När man säger ritplatta, så kanske du tänker på den variant som barn har att rita på och sudda ut och rita igen. Det är inte riktigt det jag ska tala om, även om det är lite av samma sak. En ritplatta är ett smart digitalt verktyg, som är smart att ha för att kunna rita eller skriva på för hand och sedan föra in det i datorn. På bästitest24.se kan du jämföra flera olika modeller om du vill. 

Att använda ritplatta kan underlätta en hel del. Det gör att du slipper rita på papper, och sedan scanna in det i datorn. Det räcker helt enkelt att ha ritplattan kopplad till datorn och sedan även ha bra programvara.

Köp en ritplatta

Kanske du jobbar med design av något slag, där du ofta ritar för hand. För att göra det enkelt för dig själv, så är det smart att satsa på att ha en ritplatta av något slag. Idag finns det flera olika modeller att välja mellan, så det kan vara bra att jämföra dem mot varandra. Det så att du hittar en som matchar de behov du har samt din plånbok så klart.

Det är enkelt att använda en ritplatta, det är bara att koppla in den som sagt, sedan använda en penna som hör samman med den. Den fungerar som datorns mus annars gör kan man säga, fast du har penna och papper, på ett digitalt sätt.

 

Kan man tjäna pengar på datorspel?

9 Mar 2021

E-sport har vuxit och idag är det möjligt att vara en professionell datorspelare och till och med bli ganska rik. men konkurrensen är stenhård och av de miljontals som är aktiva gamers så är det bara en handfull som tjänar tillräckligt med pengar för att leva på det. 

Men, det går faktiskt att tjäna pengar på datorspel utan att själv sitta framför skärmen och kämpa mot andra spelare. Genom att investera i dataspelsaktier. På Crediwizz.se kan du läsa mer om bästa aktier. Här tittar vi istället närmare på varför vi tror på aktier inom gamingvärlden. 

En bransch som växer

Dataspelandet har inte minskat direkt, snarare tvärtom. Idag finns det till exempel högskoleutbildningar som riktar sig till de som vill skapa datorspel, och bland de som spelar så är intresset för nya produkter hög. En av de saker som gör att gamingvärlden har stor utvecklingspotential är 3D-tekniken. Den har egentligen inte fått luft under vingarna ännu men har varit på gång under ett flertal år. När tekniken har förfinats kommer den att få marknaden att explodera.

Samma sak med 5G nätet som kommer göra att vi får ett helt nytt sätt att spela dataspel på. Vi kommer att se hur datorer och konsoler försvinner och istället kommer det att spelas på molntjänster. 

Framtiden är ljus för gamingvärlden, och därför tror vi på att handla med dataspelsaktier. Tänk bara på att aktier kan gå med förlust, så lägg inte alla ägg i samma korg!

Smart med en inverter

8 Sep 2020

Har du hört talas om inverter? Det kallas även för växelriktare, omvandlare, converter och omformare. Det är en smart sak att ha med dig ut. Kanske då du campar med husbilen eller husvagnen. Det så att du ska kkunna förvandla ström på ett bra sätt. Du som vill ha mer inverterkunskap, läs mer här. En inverter kan förvandla strömmen från ett bilbatteri så att den fungerar med olika saker. Det är bra att ha en sådan för då kan du ladda upp den bärbara datorn, mobilen, eller vad du nu behöver. Det går även att lägga en inverter till eluttagen i husbilen. Eller ha med dig en som är fristående.

Få ström till det du behöver

En inverter är bra att ha med, särskilt om du inte har nära till ström på andra sätt. Är du på en campingplats går det ofta att koppla upp sig på deras el, men är du ute i det fria är det inte lika enkelt. Då är det bra att kunna lösa det på egen hand. En inverter är en enhet som kan  förvandla ett batteris likström till att bli växelström. Batteriets ström eller el görs om så att det blir samma sorts el som annars finns i vägguttag. 

Du kan därmed ta ditt bilbatteri, sätta på en inverter och sedan då koka kaffe, få igång din tv, ladda telefonen eller vad det är du nu behöver göra som kräver vanlig ström.

Tips för dig som jobbar hemifrån

15 Apr 2020

Letar du efter bästa priset på ett webbhotell? Smarta lösningar för bäst SEO? Eller tips på mobilabonnemang för företagare, hur man använder wordpress eller skapar bra affiliatelänkar? Kort och gott - letar du efter webb och techlösningar så kan jag tipsa om Techtag där du hittar allt det jag nämnt, och lite till. 

Det var inte det jag tänkte tipsa om idag, utan istället om hur du kan göra för att mildra effekten av coronavirusets framfart om du driver en enskild firma. Staten har lagt fram ett flertal bra krispaket som är till för att trygga arbeten men för dig med enskild firma så är det lite krångligare. Du kan inte permittera dig själv på samma sätt som en som driver ett aktiebolag och du kan inte heller förlita dig på anstånd med preliminärskatten. Istället får du göra en ny beräkning på din inkomst under innevarande skatteår.

Inkomstdeklaration för enskild firma

Gå in på skatteverket och använd deras e-tjänst för att lämna nya uppgifter. Där fyller du i den inkomst du beräknar att få under året. Har du fått färre uppdrag och mindre inkomst är det viktigt att du gör denna ändring, för annars kommer du att betala väldigt mycket i skatt och dessutom så kommer dina egenavgifter att påverkas. 

På detta sätt kan du fortsätta driva ditt företag även då inkomsterna minskar på grund av pandemin. Tänk på att ändra din inkomstdeklaration igen om du börjar tjäna mer pengar igen, för det är ju dumt att få rest skatt nästa år. 

En del appar kostar mycket pengar

19 Feb 2020

Jag föredrar ju att ladda ner appar som inte kostar så mycket pengar eller helst inga pengar alls. Men det finns ju idag en del appar, som kostar en massa pengar. Frågan är om det är värt att lägga de pengarna på detta? I alla fall inte spel-appar kan jag tycka. Är det en app som man får annan bra assistans av, då kan det vara värt det. Sedan gäller det att se upp. En del appar, de kostar inget, men så kostar det i den sen. Eller så är det en kostnad, som dras varje månad. Så läs villkoren innan du laddar ner en app. 

Ska du köpa laptop?

6 Feb 2020

Är det så att du funderar på att köpa en laptop, alltså en bärbar dator? En laptop är smidig på det sättet att du kan ha med dig den överallt, och använda den var du vill. Det även om du inte har ström. Det eftersom att det finns batteri till bärbar dator, så fungerar den alltid. När du ska välja laptop så finns det ju en del saker att fundera över. Det är allt från olika priser, till användningsområde och vad du har för personliga prioriteringar. 

Viktiga faktorer att fundera över

Det finns som sagt ett par faktorer att fundera på. Det är bland annat prestanda, storlek, anslutningar, batteri, vikt, pris och design.

När det gäller prestanda, så finns det dels olika snabba datorer, dels att de kan vara olika snabba på olika saker. Ska du ha datorn för jobb och lite surf, så funkar det med en kraftfull processor men enkel integrerad grafik. För spel och film är det bra med enklare processor men ordentligt grafikkort.

Fundera på vad som är bra storlek för dig. Det kan skilja sig en del från 12 tum och 15 tum. För film är det bra med 17 tum, men är det för kontor fungerar det bra med mindre.

Kolla vad datorn har för utbud av kontakter och anslutningar, minneskortläsare och möjligheter till trådlös uppkoppling.

Bra även att ha ett batteri till bärbar dator som räcker länge. Sedan är det ju detta med vikten, att släpa runt en allt för tung dator är inte så skoj. 

En personlig sak i valet av dator kan vara designen på den, hur den ser ut. 

 

Bästa spelen

28 Jan 2020

Du som spelar X Box One, PC eller PS4 delar kanske min förtjusning i att kolla in nya spel online. Jag har inte så mycket tid över till spel som jag skulle önska - och det är säkert tur - men jag kollar ofta in nyheter som presenteras i spelvärlden och fantiserar om att hinna spela allt.

Lite inspiration!

Ta hjälp för att synas online

10 Jan 2020

Att synas online, ja vad innebär det egentligen? Grejen är ju att i dagens värld, där internet är en stor del av det mesta, så är det ju så att för att finnas, ja då måste du få till bra sökresultat på nätet. Detta gäller ju främst olika företag. Som privatperson är det inte ett måste att synas på en massa sätt. Men har du ett företag och satsar på att finnas på nätet, ja då vill du ju att kunder ska hitta dig, eller hur? Det finns ett ställe du kan vända dig till. De heter First Vision Mediabyrå. De sysslar bland annat med design och webbutveckling, Google Ads, SEO och social media.

Satsa på en bra strategi 

Det finns en mängd sätt att synas online på. Det vanliga är att ha en hemsida. För att besökare och kunder ska hitta dit, så gäller det att du ofta kommer högt upp i Google. När folk söker på olika ord, som har att göra med det du erbjuder så är det en fördel att du får toppresultat. Det är där SEO kommer in i bilden. En del väljer att optimera sina sidor själva, men för snabbast resultat är det inte fel att ta hjälp av en mediabyrå som First Vision. Sociala medier är ett annat sätt att synas på samt det är ett av de bästa sätten att interagera med dina kunder. Så det kan vara bra om du startar konto på Facebook, Twitter, Instagram med mera. 

Spelkväll med vänner

2 Jan 2020

Appar och onlinespel i all ära, men något som är trevligt att göra, det är att spela sällskapsspel. Ni vet såna hederliga gamla spel, som Monopol, Risk eller andra kul spel. Jag och ett par vänner har då och då så kallade spelkvällar. Vi samlas, lagar mat, spelar spel och kort och har det allmänt trevligt. Det är rätt skönt att vila ögonen från en skärm ibland och umgås på andra sätt. Testa får ni se!

Foto appar för 2020

18 Oct 2019

foto app

Idag finns det en massa bra foto appar som man kan använda sig av för att göra sina bilder bättre. Om man då vill verka som fotokonstnär, så kan det vara bra att lära sig en eller flera av dessa appar. Samt så klart då få koll på vad det finns. Kanske dina verk kan påminna om Bukowskikonst

Det finns appar som är gratis och det finns appar som kostar pengar. Det kan vara bra att testa en gratis app till att börja med, för att se om det är något du gillar.

Gratis foto appar

Magic Photo Collage är en gratis app. Denna app hjälper till att göra bra och avancerade bildkollage. Det går även att göra små bildserier eller dip- eller triptyker, vilket även kan tilltala mer seriösa bildanvändare. Men det finns även mer lättsamma effekter och funktioner i appen.

PixelWakker är en annan gratis app. Det är appen för dig som vill ta bildeffekter till en ny nivå. Appen är har fyra steg där du väljer bild, tema, justering och slutligen hur du ska spara bilden.

Appar som kostar pengar

AfterLight är ett bildredigeringsprogram. Det kostar 7 kronor. Den här appen har bra förinställningar/filter.

Camera+ är en ambitiöst utformad app och tänkt att användas för alla bilder som tas med telefonen. Den kostar 30 kronor. 

Duckphoto är främst en fotoskola för nybörjare inom fotovärlden. Appen ger tips inom olika fotogenrer och förklarar olika termer. Den kostar 30 kronor.

Så välj en app som du tycker verkar passa dig och testa dig fram. 

Skapa appar

2 Oct 2019

Är man bara lite haj på teknoligi och programmering så kan man med relativ enkelhet skapa helt egna appar och har man tur - eller snarare, är skcilig på både appskapandet och marknadsföringen av appen sedan - så kan man bli mångmiljonär på kuppen. Det är inte så svårt som man kan tro, så länge man vet hur man ska gå till väga.

Bra appar för att hålla koll på ekonomin

4 Aug 2019

Tack vare dagens teknik så är det möjligt med hjälp av sin mobil att idag ha en bra koll på det allra mesta. Ekonomin är sak många vill ha så bra koll på. Det oavsett om man besöker https://dittlån.se för att hitta det perfekta lånet, eller för att börja spara på ett bra sätt.

Det finns idag en massa appar som man kan använda sig av för att ha bra koll på ekonomin på bästa sätt. En del appar är gratis, andra får man köpa.

Smarta appar att använda

En app som är bra, är Dreams. Det är en app som hjälper dig att spara pengar. Du sätter upp ett mål, vad det är du vill spara till, vad det kostar och när i tid du vill nå det. Appen gör sedan ditt sparande till ett spel kan man säga. Det du vill är att den lysande gröna mätaren ska nå hela vägen runt. 

Tink är en annan bra app, särskilt om du har svårt att ha koll på var dina pengar hamnar. Apen kartlägger var dina pengar hamnar och läggs in i olika grupper. 

Pennies är appen för dig som vill göra det roligare att budgetera. Du får sätta upp hur mycket du får spendera varje dag. Om du spenderar mer, får du mindre dagen efter och tvärtom. 

Om du vill använda dina pengar på ett smart sätt, så är det bra att ladda ner appen Mint. Den påminner dig om vad som ska betalas samt att den kan varna om du går över din budget. 

En smart app är annars Spara Kvittot. Den hjälper dig att spara kvitton och det på ett elektroniskt sätt, på ett och samma ställe. 

Mer smarta appar

Det finns fler smarta appar att ladda ner och använda för sparande eller för att jämföra saker. Du har bland annat Sparlabbet, som ger dig bra alternativ på sparande samt prognoser på hur det kan komma att se ut.

En ytterligare app är Collecor betalkoll, där du kan samla räkningar så att det blir som en enda faktura. Sedan kan du välja om du vill dela upp dina betalningar under månaden eller betala hela samlingsfakturan på en gång. 

Matpriskollen är bra om du vill jämföra priser på mat och hitta billiga alternativ. Jämföra är bra att göra oavsett vad det är man ska handla eller göra. Ska du ta et lån så vill du ju jämföra det med,eller hur? Det är där dittlån.se kommer in i bilden. Där finns det inte en app ännu, men du har deras hemsida lätt tillgängligt via datorn. 

Om du har barn, så satsa på appen Gimi. Den hette för Veckopengen. Den lär dina barn att hantera sina pengar på ett bra sätt. Du som förälder kan då uppmuntra dem att börja spara och det enkelt. 

Spara eller låna?

Sen var det ju detta, ska man spara eller lånar man till det man behöver? Det hela beror så klart på vad det är du tänker köpa. Stora saker kan vara bra att ha ett lån till, konsumtion däremot är bra att spara till.Se upp för oärliga människor bara, så att du inte få någon som lånar i ditt namn, som i denna artikel du kan läsa här

SEO-texter

2 Aug 2019

Sökmotoroptimering heter Search Engine Optimization på engelska och förkortas SEO. Det är SEO man sysslar med när man ägnar sig åt avancerad marknadsföring online och en del av SEO är att skriva texter med vissa specifika "ingredienser". Nyckelorden är viktiga och det man utgår från, men det har också blivit allt viktigare att optimera lokalt. I videon presenteras flera bra tips.

E-sportens utveckling

7 Jun 2019

Spela FIFA online

E-sport är en ganska ny form av sport, men har fått ett enormt genomslag. Detta på grund av att alla kan delta, och ju mer man tränar desto bättre kan man bli. Det hela började egentligen redan innan internet fanns med att unga killar och tjejer som gillade att spela datorspel och teve-spel samlades för att göra upp om vem som var bäst på respektive spel. När sedan internet gjorde sitt intåg kunde man mötas online, utan att behöva resa omkring för att tävla. I samband med att allt fler började tävla så dök det upp sponsorer som möjliggjorde stora summor pengar till den eller de som vann sina matcher. Spelbolagen fick upp ögonen för e-sporten, och e-sport som en form av betting var ett faktum. 

Är det bara sportspel?

Nej, långt ifrån. Som du kan läsa på esport-gaming.se så inkluderas även strategispel, äventyrsspel och rena krigsspel. Det är inte ovanligt att se matcher i spel som DOTA 2, Counterstrike och även Minecraft utöver superpopulära FIFA-serien där man spelar fotboll. När man pratar om denna form av sport så är det många som fortfarande ser fundersamma ut. De undrar såklart - Vad är e-sport egentligen? Utan att gå in på detaljer gällande regler i turneringar, eller hur man går tillväga för att vinna en match så kan man enkelt säga att det är elektronisk sport. Vissa skulle nog hävda att om man inte anstränger sig fysiskt så är det ingen sport, men i så fall skulle ganska många sporter idag inte heller kvalificera sig... 

← Äldre inlägg